Spread the love

NOTA DE PREMSA – REGIDORIA IGUALTAT                                14/11/2017

Xaló aposta per polítiques igualitàries i presenta un complert programa d’actuacions amb motiu del 25/N, Dia Internacional Contra la Violència de Gènere

El programa arranca hui amb una sèrie d’actuacions transversals que cerquen nous espais per escenificar el mateix reclam, la rebutja a la violència de gènere, en el marc de les polítiques recollides en el pla d’igualtat del consistori i marcat per la personalització de la campanya.

Xaló enceta aquest matí una campanya de tres setmanes dedicada a la conscienciació contra la violència de gènere. La Regidoria d’Igualtat, seguint les actuacions de l’any passat i reforçant les polítiques del Pla d’Igualtat del municipi presenta una potent campanya sota el lema principal ‘La violència de gènere es cosa de tots i totes’. La campanya consisteix en una sèrie de cartells protagonitzats per homes i dones del poble que han estat utilitzats per donar imatge a la pròpia campanya, donant-li un rerefons de proximitat, de causa comú. Es pretén que la implicació local done força al missatge i utilitzar diversos col·lectius, en especial els homes, per reforçar la necessitat de treballar en conjunt. Els missatges principals de la campanya són: ‘’insistir quan t’han dit que no, és assetjament’, ‘mirar cap a un altre costat et fa còmplice’ i ‘si et cela, et controla i et vigila, no t’estima’.

La regidora d’igualtat, Jana González, ha declarat que ‘un dels objectius principals de la campanya es identificar la magnitud del problema que ens afecta a tots i a totes’, i que ‘l’Ajuntament, des de la Comissió Transversal per la Igualtat, ha apostat per actuacions en diversos àmbits on s’emfatitza no només el paper de l’home donant suport a la denuncia, sinó la conscienciació sobre la seua implicació directa, ja que ens afecta a tots i a totes’. Tanmateix ha afegit ‘hem apostat per incloure als homes en el disseny i execució de la campanya, convidant-los a reflexionar sobre la necessitat de fomentar la igualtat en tots els àmbits de la vida professional i quotidiana’. Jana González ha destacat també la moció aprovada en l’últim plenari celebrant la creació del Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere, així com el Pacte Estatal.

La campanya inclou, a més, una sèrie d’actuacions específiques que reforcen aquest missatge:

  1. Formació de professorat (14/11)

Seguint l’establiment i augment de projectes de coeducació en els últims anys, la Regidoria d’igualtat proposa un curs de coeducació per a alumnat i professorat subvencionat per la Diputació d’Alacant. En el curs es presenten noves didàctiques per treballar el paper de les dones i homes. L’any passat es van realitzar unes fitxes de treball amb les iaies de l’alumnat i enguany es treballaran els remeis naturals de les plantes. L’objectiu es donar eines al professorat per què puguen desenvolupar iniciatives similars en l’entorn educatiu on els més menuts han de créixer en la igualtat.

  1. Formació en Igualtat a les Administracions Públiques (20/11)

Aquesta activitat forma part de l’estratègia d’execució del Pla d’igualtat de Xaló i engega una nova sèrie d’actuacions per fomentar la igualtat. La formació serà a càrrec de Dolores Martínez Hernández, psicòloga i agent d’igualtat, professora de la UNED i experta en polítiques d’igualtat en la administració publica. L’activitat va dirigida a tot el personal de l’ajuntament així com a l’equip de govern, i tractarà l’estructura legal i context de l’administració pública, convidant al personal a raonar per què es necessari fer polítiques sobre la igualtat.

  1. Celebració del Dia Internacional Contra la Violència de Gènere 25/11

El dia 25 de novembre estarà marcat per una sèrie d’actuacions per a grans i menuts. Arrancarà a les 12:30 amb un conta contes per als més menuts i menudes a la plaça major del poble. Acte seguit se celebrarà una ‘Roda d’homes per la Igualtat’. Aquesta Roda d’Homes per la Igualtat es d’alguna manera un treball que s’ha fet des de la Comissió Transversal de Gènere, encapçalada per la Regidoria d’Igualtat. Aquesta campanya és fruit del treball d’aquesta Comissió, formada per totes les regidories de l’equip de govern i la oposició. En concret, en la darrera comissió es va treballar una proposta d’acció per al mes de novembre i es va suggerir aprofundir la presència dels homes en la lluita contra la violència de gènere. Tot i que en ocasions sembla que és cosa de dones perquè els afecta directament a elles, la comissió ha enfocat la campanya en aquest sentit a que és cosa d’ambdós sexes.

La Roda per la Igualtat es un acte simbòlic que s’ha utilitzat en diverses ciutats. La idea consisteix en que un grup d’homes, portadors d’un llaç, s’agafen de la mà mentre es llegeix un manifest on declaren la seua implicació en aquesta causa, així com el seu suport, trencant simbòlicament la distinció entre sexes i edats, convidant a tots els homes a fer-se visibles el 25/11. Tanmateix es llegirà manifest que situa a l’audiència en el context, informant-los del motiu de celebració del 25/11 i sobre quines son les qüestions que es denuncien.

Finalment es mostrarà un mural que convidarà a la gent del poble a que incloga el seu reclam o denuncia relacionat amb el 25/11, proporcionant un punt de trobada on tothom puga expressar-se. Aquest mural es converteix doncs en un espai per al creixement de noves propostes i de conscienciació.

  1. Partida de pilota contra la violència de gènere (26/11)

L’objectiu d’aquesta intervenció, en col·laboració amb la Regidoria d’Esports, és d’intentar que el missatge arribe a altres espais, així com vehicular-lo mitjançant l’esport. Durant aquesta partida es tornarà a llegir el mateix manifest del dia 25/11.Aquesta simbòlica partida on els jugadors portaran un llaç i tindrà lloc l’acte de lectura del manifest demostra la clara línia estratègica de l’ajuntament de Xaló, i demostra la transversalitat del seu treball en polítiques d’igualtat, utilitzant l’esport con a un nou espai on la denuncia es comunique i s’escolte.

La col·laboració en temes d’igualtat amb la Regidoria d’Esports es va encetar l’any passat amb la exitosa projecció del curtmetratge de Paqui Méndez ‘Campeonas Invisibles’, on es tracta la figura de les dones en esports d’elit, que sovint són menyspreades pel que fa al sou, patrocinis i reconeixement, entre d’altres. En aquesta ocasió la sala es va omplir tant d’homes com de dones i va comptar amb una emotiva taula rodona on es va convidar a esportistes de la Marina Alta que practiquen esports femenins d’alt nivell a compartir la seua experiència.

  1. Roda d’Homes per la Igualtat al Mercat de la Terra (2/12)

Finalment, el dia 2 de desembre es repetirà la ‘Roda d’Homes per la Igualtat’ al conegut Mercat de la Terra de Xaló, proporcionant un espai nou per donar visibilitat a la causa.