Spread the love

El Mercat de la Terra de Xaló celebra el seu 5è aniversari i fa balanç d’allò aconseguit amb el reconeixement a totes les persones que ho han fet possible

En aquesta especial edició es presentarà a més el nou format del mercat  i estarà amenitzat per l’actuació de Jazzmatiks

El Mercat de la Terra de Xaló del mes d’abril tindrà lloc dissabte dia 7 de 9 a 14h al Pla de la Sèquia i, en aquesta ocasió, celebrarà el seu 5è aniversari mirant enrere i reconeixent l’esforç d’aquelles persones que han treballat de valent i col·laborat per fer del mercat tot un referent i un èxit.

Cinc anys de Mercat de la Terra

El Mercat de la Terra va començar al 2013 com una proposta que tenia una quatre objectius principals o vessants:

  1. Oferir productes ecològics i de proximitat
  2. Dinamitzar el centre del poble
  3. Promocionar durant l’any elements gastronòmics i culturals estratègics de Xaló que s’agrupaven i emmarcaven juntament amb la celebració dels mercats
  4. Oferir activitats infantils per gaudir-ne en família en línia amb la proposta engegada per la regidoria d’Educació i Infància a través del programa ‘Eduxalo’.

El mercat ha ofert sempre un espai on unir forces i crear sinèrgies per potenciar la cultura i activitats locals i se celebra el primer dissabte de cada mes agrupant i donant continuïtat a l’oferta lúdica, cultural i comercial del poble de Xaló.

El Mercat de la Terra es va iniciar com a primer mercat periòdic de la província, i s’ha vingut desenvolupant ininterrompudament durant els darrers 5 anys. Organitzat per l’ajuntament, en els seus inicis era un mercat bastant potent i que aconseguia atreure un gran nombre de visitants. El mercat ha seguit l’evolució del ‘Rastre’ de Xaló i cada vegada funciona de manera més independent de l’ajuntament de Xaló. El mercat atreu al voltant de 15.000-20.000 visitants per any i el nombre de parades oscil·la al voltant de les 30. La seua ubicació original a la plaça major s’ha desplaçat a una zona coneguda com el ‘Pla de la Sèquia’, més al sud de la localitat i ubicada més en línia amb el tradicional ‘Rastre’ per poder donar continuïtat a ambdós mercats i crear un corredor de gent que visita ambdós espais. Aquest desplaçament respon a la realització que Xaló disposava d’un important nombre de visitants que tradicionalment es quedaven a l’extraradi, concentrant-se a la zona del tradicional ‘Rastre’ i on se situa també la Bodega Cooperativa ‘Verge Pobra’.

 Un nou format de mercat

El Mercat de la Terra presentava cada primer dissabte de mes un tema principal i motiu del mercat, com ara ‘fem pa’, ‘fem hort’, ‘bioconstrucció’, ‘fem mel’, ‘plantes aromàtiques i medicinals’, l’oli, l’embotit, o el vi, jocs populars infantils, animals de la terra i un llarg etcètera. El Mercat de la terra ha evolucionat de la tematització mensual a fer 4 grans festes anuals de la terra. La temàtica de les festes estarà vinculada a la promoció gastronòmica i cultural de la població, així com també de la comarca i passarà d’una visió més local a una projecció més global, tot i que es mantindran elements típics clau com ara el vi, l’oli i l’embotit). Una de les novetats del mercat es un nou eix transversal incorporant altres elements culturals i tradicionals, com ara una trobada de pilota valenciana que tindrà lloc a l’octubre.

Durant els darrers cinc anys, el Mercat de la Terra ha aconseguit que les parades (i les persones al darrera) es professionalitzen. El recolzament de l’ajuntament ha fet que moltes de les parades s’hagen animat a obrir tendes. Al voltant del 30% de parades son del propi municipi.

El Mercat de la Terra va ser concebut al 2013 amb l’impuls de les parades i el recolzament de l’ajuntament de Xaló. Actualment continua al capdavant del projecte la regidora Cornelia Lekkerkerk, holandesa de naixement que va vindre fa molts anys a Xaló y està totalment integrada al poble. Cornelia és un exemple de compromís amb el medi ambient i la potenciació de la cultura i recursos propis del territori. Cornelia té uns valors arrelats d’ecologia, circula sempre amb bicicleta i és una gran advocada del reciclatge i em respecte al medi ambient.

Programació del 5è aniversari

Per fer homenatge a aquestes persones i celebrar les tradicions del nostre poble, animem a tots i a totes a vindre a Xaló. Amb l’actuació de Jazzmatiks, el Mercat de la Terra completa una oferta única i es perfila com el millor lloc per celebrar  la primavera, el bon temps i gaudir de l’àmplia oferta paisatgística, gastronòmica, d’oci i cultura que Xaló ofereix aquest cap de setmana. Podeu consultar-ne els detalls més avall.

11h Ruta sensorial a càrrec d’Arrels Marinades ‘Xaló amb un pam de nas’

11.30h Conta contes: La Caputxeta Roja

12h Actuació de Jazzmatiks