Spread the love

El passat dimarts, 24 de març, la pràctica totalitat d’alcaldesses i alcaldes de la Marina Alta van mantindre una reunió telemàtica amb càrrecs administratius i sanitaris de Marina Salud.

Entre els diferents aspectes relacionats amb la pandèmia, des d’alguna de les Alcaldies es va demanar que, atesa la proliferació d’iniciatives solidàries en la confecció de mascaretes de protecció, s’emetera des de la direcció de l’hospital informació exacta sobre l’ús d’aquest tipus de material elaborat en casa, la seguretat en la seua elaboració i distribució i en la necessitat real que a hores d’ara en tenia l’hospital.

La consigna per part dels professionals mèdics va ser clara: no es necessiten màscares, i no són efectives per evitar el contagi. A més des de les administracions públiques s’està gestionant l’arribada de material sanitari amb totes les garanties.

Davant aquesta informació, es va decidir que l’endemà Marina Salud emetera un comunicat amb eixes consignes.

Sorprenentment, l’endemà, la concessió sanitària es va limitar a dir que no necessitava més mascaretes (“Agradecemos sobremanera el esfuerzo y la solidaridad, a la vez que informamos que, por el momento, el Departamento de Salud de Dénia no requiere de mayor cantidad de mascarillas solidarias.” [https://www.marinasalud.es/marea-solidaria/]), oblidant donar informació professional sobre la seua utilitat i possible risc de contagi.

És per això que des del nostre ajuntament pensem que les institucions públiques han de ser responsables i vetllar sobretot pel benestar i la salut de la ciutadania i és per això que no podem fer altra cosa que seguir els consells i directrius professionals (Vicent Salvà, supervisor de la UCI a l’Hospital de Dénia: “lo de llevar mascarilla está muy bien pero es tan importante o más que tengamos mucho cuidado en aquello que tocamos y mantengamos una estricta higiene de nuestras manos, son el vehículo principal por el que viaja y se contagia el virus”, https://www.denia.com/vicent-salva-supervisor-de-la-uci-vivimos-con-preocupacion-y-cierta-angustia-esta-situacion-que-nos-afecta-y-de-muy-cerca/; Guadalupe Fontán, infermera, co-autora dels protocols COD 19: “Para los que no son sanitarios el uso de mascarilla y guantes puede ser incluso contraproducente. Sólo hay tres medidas verdaderamente eficaces (distancia, lavado de manos y evitar tocarse la cara)”, https://www.cuatro.com/cuatroaldia/sociedad/medidas-eficaces-coronavirus_18_2918220160.html).

Així doncs, tot i considerar que la col·laboració ciutadana ha aconseguit límits dignes d’admirar, i per contradictori que semble, pensem que hem de cenyir-nos a la consigna de l’hospital i les autoritats sanitàries, i anteposar la responsabilitat pública i mèdica a la iniciativa social, per molt lloable que la trobem. Si les directrius de l’hospital i sanitàries canvien, canviarem de postura. Mentrestant només demanem a la població una cosa -per cert, l’única, que s’ha demanat des de les institucions sanitàries: quedeu-vos a casa, cuideu la higiene, especialment de mans, i manteniu la distància social de seguretat. Aquesta és la millor manera de combatre el virus.