Spread the love

Ara que fa dos setmanes que es va posar en marxa, Xaló Participa 2020 s’ha convertit ja en el procés de participació ciutadana amb més èxit en la història de Xaló. En són més de 200 les persones que ja han omplit alguna de les dos enquestes.

Xaló Participa 2020 és un procés de participació ciutadana que s’enmarca en la reactivació del poble a tots els nivells front a la crisi sanitària de la Covid-19. És una ferramenta de la ciutadania per a ser part de la reconstrucció.

Els dos primers projectes què s’han proposat per a la participació del veïnat han sigut el redisseny de l’escena urbana del centre del poble amb tot el que comporta (peatonalització de carrers i places, canvis de direccions, accés de veïns en cotxes, ajardinaments…) i l’anàlisi de quina classe de dependència necessita la gent gran de Xaló.

En el cas de l’enquesta sobre com redissenyar el centre de Xaló, els propis veïns de Xaló poden aportar una idea de com fer-ho. A partir de les seues idees i el seu encaix en les necessitats tècniques del projecte (accessibilitat i compatibilitat amb usos bàsics), l’ajuntament elaborarà una o més propostes que seran exposades al públic.

Pel que fa a la dependència, la planificació de l’ajuntament passa per, primer, saber les necessitats i, després, donar-li solucions. Hi ha una distància gran entre les dades oficials segons normativa i la percepció ciutadana. El propòsit del consistori és analitzar, planificar i actuar, en este ordre, i des de la proximitat a la ciutadania. Per això en l’enquesta es pregunta sobre la persona depenent i també sobre la que s’encarrega d’ella.

Per carta i via online

A fi d’aconseguir que tothom que estiga empadronat a Xaló i tinga més de 16 anys puga participar, la comunicació de Xaló Participa 2020 amb la ciutadania es realitza per dos vides: per carta i online. Per un costat, la ciutadania pot accedir a la web www.xalo.org/participa2020 on trobarà dos formularis (un per a la dependència i un altre per al redisseny del centre del poble) i els podrà omplir online. Per una altra banda, s’ha enviat una carta amb els mateixos formularis online a tots els majors de 16 anys. Segons l’alcalde “no volem que ningú es quede fora d’este procés; facilitem que tot el món puga participar; perquè és molt important; és el futur de Xaló”. El termini acaba el 9 de juny.