Spread the love

Els darrers 2 anys han significat la recuperació de la potabilitat de l’aigua, la reducció de les fugues d’aigua del poble i la instal·lació de comptadors intel·ligents complint amb el Pla de l’Aigua de la Població

Si a l’inici de la legislatura Xaló perseguia obtenir la normalitat en el seu servei d’aigua que havia patit de no potabilitat durant anys, ara l’objectiu passa a ser l’excel·lència. Els nivells de qualitat d’aigua del municipi registren les millors dades dels darrers 20 anys i s’ha renovat la xarxa de manera que s’estalvien fins un milió de litres d’aigua cada dia. Assolida la urgència, Xaló treballa des de fa mesos en intentar ara que el servei d’aigua siga referència tecnològica, i el primer repte es poder oferir a la ciutadania informació a temps real del seu consum d’aigua per potenciar la sostenibilitat i la millora del servei. Este mes Xaló ha finalitzat amb este objectiu la substitució del 75% de comptadors del municipi i la instal·lació de la darrera versió dels coneguts com comptadors intel·ligents. Es tracta a més de solucionar altre dels problemes històrics hídrics del municipi que resideix en el fet que mai abans hi havia hagut un reforma estructural de tot el sistema de comptadors i s’estima que més de la meitat del parc no funcionava correctament generant pèrdues econòmiques al municipi.

L’Ajuntament ha encetat este mes el servei d’informació sobre fuites d’aigua dels usuaris, de manera que ha començat a informar a la ciutadania si es detecta una fuga interna d’aigua. El nou sistema llança alarmes en cas que el consum d’una casa augmente o si este augment es sostingut durant la nit. Una simple avaria de cisterna es detectada pel sistema per poder avisar a l’usuari. S’està treballant per implementar el sistema amb la nova APP del municipi perquè els usuaris puguen rebre en temps reals les incidències que els afecten. El nou sistema té més possibilitats vinculades al sistema hídric o fins i tot aplicables a altres qüestions com la possible geolocalització de mascotes perdudes a temps real a través dels sistemes dels telecomptadors. La implementació del nou sistema pot tenir en els propers anys resultats en nous serveis vinculats al desenvolupament de les Smart Cities.

La inversió fins a hui en matèria de comptadors ha estat d’uns 250.000 euros (període setembre 2015 a juny) i s’ha realitzat en quatre fases principals. Durant les dos primeres fases es van canviar el 66% dels comptadors del casc urbà. A un total de 850 comptadors intel·ligents instal·lats, que ja funcionen correctament i avisen de les fugues, se’ls fan afegir en una tercera fase uns 400 més, completant la zona del casc urbà amb vora 1250 comptadors nous amb tele-lectura. En la quarta fase, més de 200 comptadors han estat instal·lats a la zona de La Solana i ja estan en funcionament. El regidor de l’aigua de Xaló, Gerard Fullana, ha destacat que “hem aconseguit la normalitat en el servei i ara volem convertir Xaló en avantguarda recnològica de la gestió hídrica, queda encara camí però ha podem afirmar que estem entre els pobles de la comarca amb un sistema més modern de control hídric alhora que mantenim un nivell de qualitat de la nostra aigua també ja entre els millors de la comarca”.

Fullana ha afegit quer “mitjançant l’ús de les noves tecnologies podem detectar i arreglar fugues i altres problemes a la xarxa hídrica en temps rècord, minimitzant les pèrdues d’un recurs tan important, així com les despeses addicionals que les fugues suposen al nostre ajuntament i als particulars’. Tanmateix, Fullana confirma que ‘l’Ajuntament de Xaló continua amb la seua tasca i treballa de valent en nous projectes que inclouen noves reduccions de fugues i la redacció d’un projecte d’un nou pou a Xaló’. El regidor d’aigua destaca que “‘l’Ajuntament de Xaló no es conforma amb el que hem aconseguit fins ara, hem d’assegurar-nos que la infraestructura hídrica és mantinguda regularment i que hi incorporem totes les innovacions al nostre abast per fer-la el més eficient possible. Per això també hem creat el Consell de Participació Ciutadana de l’Aigua, per assegurar-nos que aquesta qüestió no queda mai en l’oblit de cap corporació municipal en el futur”.