Spread the love

La Conselleria d’Educació ha adjudicat per 7,1 milions d’euros (més IVA) la construcció de l’escola-institut de Xaló a la unió temporal d’empresa Vilor-Acsa Infraestructures, també coneguda com Vilor-Sorigué, “per ser la més avantatjosa econòmicament per a l’administració”. La UTE, que té ara 18 mesos per executar l’obra, va ser la millor puntuada en una licitació, que es va llançar a l’octubre de 2020 i a la qual es van presentar una vintena d’ofertes. El procés partia d’un preu de 8 milions d’euros.

Per a la regidora d’Educació, Eugenia Mestre és “una gran alegria vore com anem fent passes cap a la realitat de tindre l’escola-instut construïda”. Un centre que la regidora apunta a que “si tot va bé el curs 2023-2024 ja el començarem allí”. “Serà un moment ben especial perquè es tracta de la reivindicació més important de Xaló en els últims vint anys”, ha afegit Mestre.

El projecte inicial data de 2007. En aquell moment es van anunciar les obres però no van començar mai. Posteriorment va començar la investigació judicial de les adjudicacions de construccions de centres públics des de CIEGSA a mans de la Generalitat d’aleshores. Esta interrupció ha produït un extraordinari retard en l’avanç del projecte que ara, per fi, sí que va complint els terminis.

El de Xaló és el primer col·legi-institut que es licita a la província d’Alacant, i el segon de tota la Comunitat, encara que hi ha més projectats. El centre, ubicat a una parcel·la municipal 10.377 m² entre el camí de l’Institut i el camí del Cementeri on en part està el col·legi actual, comptarà amb amb 560 places escolars des d’Infantil de 2 anys fins a 4t d’ESO. L’escola actual s’enderrocarà i sobre eixe terreny es construiran el gimnàs i les pistes esportives del nou centre.

L’institut-escola de Xaló serà un centre de 21 unitats: 1 d’Infantil de 2 anys, 4 d’Infantil de 3 a 5 anys, 8 de Primària i 8 d’ESO, amb tots els equipaments necessaris i un menjador amb cuina pròpia amb capacitat per a 360 comensals en tres torns.

Evitar la instal·lació d’aules prefabricades

L’obra s’executarà en dues fases: durant la primera es construirà el nou institut-escola a la part del solar que no està ocupada, de manera que l’alumnat de CEIP continuarà a les seues aules i s’evitarà la instal·lació de mòduls prefabricats. En la segona fase, havent-se acabat l’edifici de l’institut-escola i traslladat l’alumnat a les noves aules, s’enderrocarà el vell CEIP per a edificar en el seu lloc al gimnàs i les pistes esportives del nou centre.

L’edifici principal de l’institut-escola s’articularà en forma d’U en tres volums independents (planta baixa més dues altures), cadascun dels quals es correspon a un cicle d’ensenyament. A la planta baixa hi haurà el cicle d’Infantil, a la primera planta el de Primària en una part i en l’altra el d’ESO, que també ocuparà la segona planta de l’aulari.

Patis, pistes esportives, jardins i hort escolar

Tot l’edifici estarà climatitzat i, a més, a la zona d’Infantil la instal·lació de la calefacció es realitzarà mitjançant un sistema de sòl radiant, com s’ha instal·lat recentment el nou centre de la Xara. La superfície útil construïda total de el nou centre supera els 5.000 metres quadrats, als quals cal sumar altres 7.500 metres quadrats de patis, pistes esportives, jardins i hort escolar.

Amb la nova infraestructura, s’evitarà que els alumnes d’ESO de Xaló, Alcalalí i Llíber es desplacen a l’IES de Benissa, que és on cursen ara els seus estudis.