Spread the love

Per què ara l’aigua és potable?

Salut Pública ha comunicat a l’Ajuntament que després dels darrers treballs, l’aigua de tot el poble de Xaló ja és potable. L’anunci és possible en un dels moments més complicats de l’any per l’augment de consum a l’estiu i la sequera, però és possible gràcies a la reducció aquest any d’un 25% de les fugues d’aigua i dels treballs realitzats al pou de Parcent en els punts d’extracció.  Xaló ha passat de perdre quasi el 80% de l’aigua a tenir ara unes pèrdues del 55%. Les dades hídriques de Xaló fa un any eren dramàtiques i ara entre tots caminem cap a la normalitat. Tot i això mantenim totes les alertes, queden per davant setmanes d’estiu molt complicades.

Es pot beure? Es pot cuinar? Quin és el nivell de qualitat?

L’aigua de Xaló és potable tot i que informativament cal assenyalar que la xifra de clorurs és alta (sal), encara que en els valors actuals això no te efectes en la qualificació d’apta pel consum humà (cuinar, beure..etc), tots els usos són permesos. Estos nivells aniran descendint en les properes setmanes i es preveu desapareguen el mes de setembre. El nivell de qualitat tant de l’aigua de les urbanitzacions com del poble és el major dels darrers anys en tots els paràmetres i es manté un control rígid de seguretat.

Per què l’aigua no era abans potable i per què es va produir unes xifres d’alumini altes repentinament al mes de maig?

El motiu de la no potabilitat de l’aigua els darrers anys ha sigut la conductivitat, clorurs i sodi a causa de la salinització del pou de Llíber. Els valors ara fa un any de conductivitat eren d’uns 5000 (màxim legal 2500), de clorurs d’uns 1400 (màxim 250 i per potabilitat amb exempció no superior a 800) i de sodi d’uns 700 (màxim 200). La disminució de fugues duta a terme per l’actual equip de govern i les obres de canalització des de Parcent han fet possible obtenir una mescla de major qualitat en el marc de la potabilitat.

El motiu pel qual es va produir una crisi de nivells d’alumini al maig ha pogut ser detectat i solucionat i residia en la manera com s’extreia aigua del pou. En l’actualitat, la sequera fa que s’estiga extraent aigua a més profunditat i si no s’utilitza mesures correctives determinades en l’ús de la bomba d’extracció es remou el pou i es genera nivells altíssims de turbidesa i alumini. En moments d’extrema Una vegada detectat el problema l’aigua ix en qualitat de potable directament del pou, i es fan analítiques periòdiques per garantir la qualitat de l’aigua. Regants, Ajuntaments i tècnics es coordinen per garantir l’estabilitat hídrica

Fes un ús responsable de l’aigua

Davant de qualsevol novetat informarem puntualment. Demanem un consum responsable de l’aigua, des de l’Ajuntament seguim treballant dins la planificació que vam encetar fa un any i que ja està donant els primers resultats evidents en totes les direccions. Gràcies per la vostra paciència, seguim treballant per solucionar els problemes hídrics que arrastrem des de fa més de 20 anys.

Què passarà els propers mesos?

Reducció de fugues

L’Ajuntament seguix amb el pla de detecció de fugues, en el primer any s’han reduït un 20% i ara estem en lleugerament per damunt de la mitjana comarcal. Tenim la previsió de situar les fugues en un 30% en els propers mesos amb les obres que ja han començat. S’invertiran 600.000 euros els propers 12 mesos a este efecte.  Ajuntament i Diputació d’Alacant treballem de la mà en esta direcció.

Millora de les instal·lacions de Parcent.

En els propers mesos ampliarem la planta potabilitzadora el que ens permetrà usar noves possibilitats hídriques a Parcent.

Búsqueda d’un nou pou

Ja han començat els treballs per dur a terme un nou pou. de moment s’està en la fase de redacció del projecte. Es tracta d’una proposta a mitjà termini i podria ser una realitat al final de la legislatura

Millora estructural d’instal·lacions

Ja s’ha previst el canvi de comptadors al casc urbà del poble (els comptadors de tot el poble estan envellits) i s’intentarà canviar-los tots esta legislatura (s’instal·laran comptadors intel·ligents que amplien el servei informatiu al client i el control de fugues). També es treballa en la remodelació de sistemes d’eficiència hídrica innovadors.

Més transparència

Per primera vegada, les analítiques de  Xaló estan actives en la plataforma Sinac i a més l’Ajuntament ha aprovat la creació d’un Consell Municipal de l’Aigua amb participació ciutadana.


 

Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4