Spread the love

El CEIP Verge Pobra de Xaló ha preparat per a tota esta setmana distintes activitats coeducatives per a homenatjar a les dones grans de Xaló. Prenent com a punt de partida el documental emés el passat octubre sobre “Les dones del romer“, esta setmana les dones grans del pobre visitaran l’escola amb les famílies de les xiquetes i els xiquets per simular la Festa del romer.

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el professorat del CEIP Verge Pobra ha dissenyat la guia didàctica, per a esta setmana, sobre Les dones del romer de Xaló amb la supervisió de l’aplicació de la perspectiva de gènere per La Naturadora. El programa per a esta setmana inclou distintes activitats al voltant de les dones del romer amb la intenció d’homenatjar a les dones grans del poble i la seua dedicació per a conservar la festivitat del romer al poble.

Per primera vegada a Xaló, és el mateix centre educatiu el que impulsa des de dins, un projecte transversal d’esta classe. Entre altres activitats, les dones grans de Xaló visitaran el col·legi per dur a terme les costums de la Festa del romer: aniran a arreplegar romer, elaboraran bollos, visitaran el lloc on es reuneixen les famílies el dia del romer… Estes activitats conclouran el dia 7 de març al Saló d’actes de l’Ajuntament de Xaló amb la projecció del documental “Les dones del romer”, dirigit per La Nana Audiovisuals i guió de La Naturadora.

Des de la Regidoria d’Igualtat, junt amb la de Cultura, s’han programat altres esdeveniments d’interès cultural i que giren al voltant de la dona. Per començar, el 9 de març s’inaugurarà l’exposició “Memorables, Insignes e Intrépidas” al Museu etnològic de Xaló i romandrà fins al al 10 d’abril d’enguany.

Esta exposició tracta la història del conjunt de dones que van lluitar per les seues llibertats, drets i justícia, des de 1870 a 1931. Són vivències i fites de dones, poc reconegudes per la societat, i que mitjançant esta exposició se les dóna el lloc que mereixen en la memòria col·lectiva. El dia 14 març a les 19 hores, Elena Simón, comissària de l’exposició i experta en feminisme i coeducació, visitarà el Museu etnològic i realitzarà una conferència i visita guiada per l’exposició.

El dia 9 de març a les vuit de la vesprada al Centre Social, hi haurà teatre de mà de Teatreres pel Món, que presentaran “Trobadores”. Esta obra, recentment estrenada a l’Auditori de Teulada-Moraira, esta protagonitzada per dos dones que partint de les seues avantpassades i posant en valor la seua amistat reconstrueixen la seua identitat.

Al finalitzar el teatre, les festeres i els festers d’agost han preparat el sopar per la igualtat. I desprès hi haurà música amenitzada per un dj.