Spread the love

Xaloners i Xaloneres… GRÀCIES!

Un poble en moviment: Més de 12.000 persones visitaren Xaló aquest cap de setmana per gaudir de la gastronomia i cultura del nostre municipi

Foto: Cornelia Lekkerkerk

Xalónia és una fira de referència a la Comunitat valenciana. Xalónia s’ha convertit en un projecte de promoció local de comerç i cultura que atreu milers de visitants que vénen a gaudir del millor que el nostre poble pot oferir. Este cap de setmana, els carrers de Xaló s’han tornat a omplir per celebrar la 7ena edició d’un festival que s’ha convertit en una de les cites obligades per a xaloners, xaloneres i visitants, consolidant-se com la festa del poble basada en tot allò que ens fa ser poble. Més de 12.000 persones van circular per Xalónia des de les primeres hores del matí fins a la matinada d’orquestra i concert. El diumenge unes 4.000 persones van acudir a una jornada marcada per la Trobada de Muixerangues, Cabuts, Gegants, i Colles de Dolçaines i Tabalets, l’actuació del grup valencià Carraixet. La jornada va cloure amb l’actuació de Ramonets. L’organització estima un impacte econòmic similar al de 2017, el que pot indicar la consolidació de l’oferta de cap de setmana.

Foto: Cornelia Lekkerkerk

Xalónia es basa en potenciar les arrels i tradicions del poble com a principal aposta de futur. La fira proposa un projecte de promoció comercial, turística i cultural de Xaló i de la Marina Alta. Este any Xalónia continua consolidant-se i compleix 7 anys. Els 2.700 habitants de Xaló s’han implicat per acollir més de 12.000 assistents, el que suposa quatre vegades el volum demogràfic de la nostra població.

Dissabte unes 8.000 persones van acudir durant tot el dia a Xaló. La jornada va estar formalment inaugurada amb un emotiu acte on la dona més gran de Xaló, Pepita Fullana Mengual, i la més jove, Aixa Fernández-Corugedo acompanyades de càrrecs institucionals de diferents comarques, l’alcalde de Xaló, Joan Miquel Garcés, junt a la corporació municipal, el Director de Política Educativa, Jaume Fullana, el diputat per Alacant, Gerard Fullana i un dels ambaixadors més mediàtics del nostre poble, Valentín Ferrero, conegut per la seua intervenció continuada al conegut programa televisiu ‘Boom’.

La “Festa del Vi i la Picaeta” com de costum va ser un dels plats forts del cap de setmana amb milers de persones gaudint de les propostes de picaetes tradicionals i dels productes de les nostres bodegues. Com a conseqüència de l’èxit de la 6ena edició, l’organització va ampliar els espais de taules i cadires i fa afegir una zona ‘chill out’ amb mobiliari d’exterior de la firma POINT. També el Mercat de la Terra i els espais comercials de Xaló Obert van omplir els carrers de Xaló amb les seues propostes. Per la nit unes 3000 persones van gaudir del concert de la coneguda orquestra Titanic i el grup de rock Reacció al Passeig dels Agermanaments. Entre mig actuacions culturals i musicals de tot tipus: la bandeta Jove de Xaló, la Batucada Colp i Repic, la banda de Xaló, la Festival Band, les actuacions de música electrònica d’Ernesto Deep, Juanher, Pablo Sax i Stetica i el grup Tòxic. També una potent programació infantil que va incloure tradi-jocs, un conta contes pel grup de teatre ‘Teatreres pel Món’ i l’actuació del grup de rock per xiquetes i xiquetes ‘Els Ramonets’. Perquè Xalónia és una festa per a tota la família.

Foto: Cornelia Lekkerkerk

Foto: Cornelia Lekkerkerk

Els diumenges a Xalónia s’han convertit en dies de celebració de la cultura valenciana. Un dels actes més esperats de Xalónia és la “Trobada de Muixerangues Valencianes”, que enguany acollia també colles de cabuts i gegants, acompanyades per colles de dolçaines i tabalets. La trobada va reunir més de 400 muixeranguistes provinents de tot el territori, coordinats per Muixerangues de la Marina Alta, que van desfilar pel poble delectant al seu pas a menuts i grans, locals i visitants. Un esclat d’alegria i tradició, un espectacle únic que ja és un clàssic del Xalónia.

Foto: Cornelia Lekkerkerk

En total més de 12.000 persones situen Xalónia en un dels nous referents de promoció local i comarcal, que després de Concentaina és possiblement la segona proposta de fira promocional de la província.

Aquest any, a més Xalónia ha apostat per la sostenibilitat i el tractament eficient de residus. És per això que, a banda de la utilització de gots reciclables, l’ajuntament comptà amb l’ajuda d’un equip d’informadors situats a cadascun dels punts d’escombraries de Xalónia, per educar a la ciutadania en el reciclatge selectiu. En pròximes edicions el consistori continuarà en aquesta línia, fent tot el possible per reduir el volum de residus i conscienciar la població.

La regidora coordinadora del projecte Lorena Blasco ha assenyalat “la tasca incansable dels xaloners i xaloneres involucrats amb Xalónia, el suport de tots els comerços i totes les associacions presents i del poble i la comarca en general pel suport demostrat tan encorajador” i ha destacat la manera en què “Xalónia fomenta el sentiment de poble i la cohesió a tots els nivells”. La regidora ha destacat també Xalónia 2019 sens dubte vindrà carregada de sorpreses però que continuarà reforçant les arrels del poble de Xaló, pilar fonamental del creixement del municipi.

Podeu consultar una excel.lent galeria d’imatges per Cornelia Lekkerkerk al nostre compte de Flickr: https://www.flickr.com/photos/125887662@N04/