Spread the love

Els xaloners i les xaloneres aposten per un redisseny del centre del poble en què tinga prioritat el vianant front als vehicles creant un cercle verd i peatonal en la plaça i els carrers del voltant de l’església de Santa Maria. Eixa és la primera gran conclusió del procés de participació ciutadana Xaló Participa 2020. La segona, pel que fa a la situació de la dependència en la gent gran, és que l’ajuda a domicili és el servei més necessari segons les persones que cuiden depenents.

En la consulta han participat més de 400 persones a través de dos vies: en els formularis online penjats en la web municipal i amb les cartes que s’han enviat a totes les persones empadronades al municipi. “L’alta participació és una mostra de que el veïnat s’ha volgut implicar en dir la seua sobre estos dos temes tan importants per al futur de Xaló”, ha assenyalat l’alcalde, Joan Miquel Garcés.

Pel que fa a l’enquesta sobre el redisseny del centre del poble, les conclusions que s’extrauen dels resultats són estes:

  • Més de 7 cada 10 xaloners prefereixen que la Plaça Major siga per a vianants sense trànsit de vehicles. Sobre els elements que hauria de tindre la nova plaça, la majoria aposta per una font.
  • L’opció de mantindre el carrer la Verge en les condicions actuals és la més votada amb un 43%, encara que la suma de les dos opcions per a fer-lo d’una direcció arriba al 55%.
  • Pel que fa als carrers Major, Alacant i Sant Judes la preferència és per a vianants però amb accés amb cotxe per al veïnat. No obstant això, les opcions de mantindre’ls com ara però millorant les voreres també tenen un suport elevat.
  • Una gran majoria vol que la placeta del carrer d’Alacant siga per a vianants, enjardinada i connectada amb la plaça Major.
  • Els referents de centres de poble per als participants són Llíber, Xàbia, Moraira, Benissa, Gandia…

Com que els propis veïns de Xaló han pogut aportar una idea de com redissenyar esta zona, a partir de les seues propostes i l’encaix en les necessitats tècniques del projecte (accessibilitat i compatibilitat amb usos bàsics), l’ajuntament elaborarà una o més propostes que seran exposades al públic.

Havent-se acabat la consulta el dia 9 de juny, la setmana passada els regidors Lore Blasco i Gerard Fullana ja van començar una ronda de reunions amb els comerços i els veïns dels carrers afectats a fi d’intervanviar opinions i poder sumar noves propostes que en el resultat final també tindran incidència. Al respecte, la regidora de Comerç, Lore Blasco, ha volgut recordar que “l’enquesta no és vinculant però sí que ens deixa vore quina clase de poble volen els xaloners”.

Necessitats de la gent gran

En l’enquesta sobre la situació de dependència de la gent gran de Xaló, les principals conclusions són les següents:

  • La majoria de les persones depenents de Xaló ho són per causa de l’edat.
  • Pràcticament el 100% de les persones que tenen depenents al seu càrrec manifesten que necessiten ajuda per a cuidar-los.
  • Passen més de tres hores tenint cura d’ells i l’activitat que més els ocupa és la neteja personal.
  • L’ajuda a domicili és el servei que les persones cuidadores de depenents més necessiten.

En este sentit, la regidora de Serveis Socials, Lara Avellà, ha explicat que “estes dades són fonamentals per a conéixer de primera mà quines són les necessitats dels depenents de Xaló; a partir d’ara podrem planificar els serveis que hem de posar a la seua disposició”.

Si vols vore tots els resultats de les enquestes, pots fer-ho ací.