Spread the love

L’Ajuntament de Xaló va aprovar per unanimitat de tots els grups en el plenari telemàtic de dijous passat 23 d’abril el següent document que recull les mesures que es posen en marxa a nivell municipal per afrontar la crisi del Covid-19:

Vivim un moment sense precedents en la història recent. La crisi sanitària per la pandèmia Covid 19 ha colpejat les nostres vides com mai abans ho havia fet cap esdeveniment històric contemporani. Les conseqüències sanitàries i les mesures de confinament derivades ens ha obligat a l’Ajuntament de Xaló a adaptar-nos a les circumstàncies de prestació de serveis públics des del primer minut i anar adaptant-les a cada moment.

S’ha intentat fer el millor possible donades les condicions, tot i ser conscients que cada dia s’ha d’intentar millorar i concretar més les indicacions. Si les primeres mesures han anat encaminades als elements immediats, ara que disposem de més informació i després d’haver analitzat detingudament les possibilitats ens veiem en disposició de determinar mesures que van més enllà del curt termini. Mesures que canviaran moltes coses els propers mesos al nostre poble, que trastocaran les nostre tradicions més arrelades, mesures excepcionals impossibles d’imaginar fa només cinc setmanes.

D’una banda pretenen preservar la salut dels xaloners i xaloneres i d’altra afrontar la situació des d’una perspectiva de participació i inversió pública en l’àmbit social i econòmic. No ho tenim fàcil perquè el marc legal ens limita a usar de moment els recursos propis del nostre poble, com per exemple el nostre estalvi històric (de quasi 700.000 euros) o tots els nostres ingressos que estan afectats per normatives que els immobilitzen en este moment. En tot cas, activarem tot allò que està en les nostres mans, convençuts que els governs no poden abandonar la societat com va ocórrer l’any 2008 en l’anterior crisi econòmica.

Estes mesures, que representaran una transformació dels nostres pressupostos municipals, no són pròpies només de l’equip de govern, són proposades i consensuades per tots i totes les regidores del nostre poble.

Mesures econòmiques d’emergència en favor del comerç de Xaló

Estes mesures s’han estat estudiant amb diferents actors econòmics municipals i supramunicipals durant les darreres setmanes

  • Ajudes directes a PIMES

Aprovació d’ajudes econòmiques municipals per al teixit del comerç local de Xaló. S’iniciarà amb una convocatòria per complementar les ajudes d’altres administracions (sempre que siguen compatibles) i que s’ampliaran fins aquells autònoms que han tingut una baixada d’ingressos a partir del 50%.

Inicialment es crearà una partida provinent d’una modificació d’urgència del pressupost de 20.000 euros, i es repartiran paquets d’ajudes de fins a 750 euros. S’estudiarà augmentar la partida (augment en un 25%) una vegada s’estudie el seu resultat i les dimensions temporals de la crisi.

  • Bonificació de taxes

No es cobrarà per suspensió la taxa anual d’ocupació de la via pública per taules i cadires.

Es bonificarà la taxa de residus sòlids als comerços durant el temps que han estat tancats.

S’ajorna el pagament de la resta de taxes municipals mentres dura l’Estat d’Alarma.

  • Manteniment de plantilles

L’Ajuntament manté intactes les plantilles i salaris dels treballadors i treballadores municipals

Pla de contractació de personal

L’Ajuntament estudiarà l’activació de borses de treball per dur a terme tasques d’urgència amb l’objecte d’ajudar a mantenir l’oferta de treball.

Augment de les partides de l’obra pública

L’Ajuntament ampliarà el pressupost per obra pública. D’una banda s’estudiaran obres d’emergència que es permeten fer en estat d’alerta, i d’altra banda s’activaran altres que començaran quan acabe la suspensió d’activitat dels actes administratius legals.

Exigència al Govern central per permetre usar l’estalvi històric dels xaloners i xaloneres

Els regidors i regidores de Xaló exigim al govern central que ens permeta l’ús del superàvit històric del poble de més de 600.000 euros que ara en obliguen a tenir immobilitzat en un compte. Són diners provinents de les taxes de la nostra ciutadania i que es mantenen bloquejats perquè se’ns aplica una normativa pròpia dels ajuntaments endeutats, quan en realitat Xaló té des de l’any 2015 deute 0. Amb este fons els regidors i regidores dissenyaran un pla extraordinari de reactivació sense precedents als nostre municipi.

Mesures d’emergència en l’àmbit social i educatiu

Xaló té delegada la gestió social en la mancomunitat de serveis socials de la Marina Alta (Massma). En aquest moment la Generalitat Valenciana i la Diputació han ingressats fons per valor de 30.000 euros que pertanyen al municipi de Xaló per a donar ajudes socials d’emergència. Els i les treballadores socials fixen els criteris de les ajudes, i es fa un ús dosificat donat que l’impacte de l’emergència es preveu que s’allargue. Es poden sol·licitar les ajudes telefonant a 965587667 / administarcio@massma.org Des de l’Ajuntament en fem seguiment, si tens qualsevol dubte escriu-nos a atencioalpublic@xalo.org o al 966480101

Detall d’ajudes a 20 d’abril: A Xaló s’han tramitat fins al 20 d’abril a 32 famílies (49 persones adultes i 34 xiquets i xiquetes). S’habiliten bonus de menjar i es fan transferències per necessitats bàsiques

S’ha activat un pla de xoc municipal per evitar les diferents oportunitats d’accés a la tecnologia de les famílies per assegurar la igualtat educativa. Primer a través de la policia local per traslladar material escolar i ara a través de la compra de tablets connectades a Internet per a l’alumnat que els serveis socials i l’escola han destacat que té dificultats d’accés. Pots contactar amb el nostre centre escolar si tens necessitats especials, i ells ens traslladaran les urgències.

Es complementaran les beques de menjador mitjançant la Massma perquè arriben a totes les famílies. Tots els alumnes de les beques A, B i C rebran diàriament vals d’aliments.

S’ha readaptat el funcionament de l’escola de música a través d’un pla de treball a distància. Les quotes de pagament s’han reduït al 50% per a tots els matriculats tot i que l’Ajuntament manté les plantilles i el servei.

Creació de l’espai virtual especial en l’aplicació Batega Xaló dedicat al confinament provocat pel coronavirus, espai destinat a tot el veïnat a fi d’informar, entretindre i educar.

Mesures d’emergència que afecten a festes i programació general

Queden suspeses les festes d’agost de 2020, que se celebraran l’any 2021. Es retarda de forma permanent així l’edat per a ser fester un any, fet que era ja una hipòtesi estudiada anteriorment per les dificultats actuals legals que viuen els profesters en les recaudacions per a les festes.

Es manté en estudi la celebració de les festes d’octubre 2020, tot i que s’apunta a una decisió similar si la situació no canvia dràsticament en les properes setmanes

Suspensió de Xalónia, i de tota la resta d’activitats anuals que representen la congregació de centenars de persones.

Els pressupostos d’esdeveniments ajornats seran usats en el pla de mesures d’emergència econòmiques i socials.

Mesures d’emergència de salut pública i seguretat

Es mantenen les mesures de neteja i desinfeció especials iniciades a l’inici de la crisi.

L’Ajuntament disposa de pantalles protectores per a tota la població de risc que ho sol.licite (atencioalpublic@xalo.org o al 966480101), s’ha habilitat el repartiment a domicili per a qui ho demane. S’ha avançat el repartiment a comerços. S’ha fet una nova encomanda per disposar d’un stock de 1000 pantalles. A diferència de les mascaretes les pantalles ofereixen garantia d’ús diari si són desinfectades, i a més ofereixen una nivell de protecció alt, i es poden complementar amb l’ús de mascaretes. Es recorda que cap mascareta ni pantalla pot substituir les mesures de seguretat bàsiques de distància (1,5m) i higiene.

L’ecoparc obrirà per a les empreses a partir de dilluns 27 d’abril i per al públic en general a partir del dilluns 4 de maig. Per acudir a l’ecoparc hi ha s’estableix un protocol de seguretat, cal demanar torn a l’Ajuntament per accedir al recinte (atencioalpublic@xalo.org o al 966480101)

Xaló, dijous 23 d’abril de 2020