Spread the love

La situació d’inseguretat a Xaló i l’interior de la Marina Alta en general és insostenible per a l’equip de govern de l’ajuntament xaloner. Per això, els regidors i les regidores es manifestaran el pròxim 10 de desembre davant la subdelegació de Govern a Alacant per a exigir que es destinen més efectius dels cossos de seguretat de l’Estat a la vall de Pop i les altres valls. Una convocatòria a la qual encoratgen el veïnat a participar i mostrar més força.

La reducció dels efectius de seguretat de l’Estat en els pobles d’interior en els últims 10 anys és molt alarmant. Actualment, la caserna de la Guàrdia Civil de Xaló té una activitat simbòlica (bàsicament administrativa i no diària) i la de Benissa presta cada vegada menys servei. En cas d’avís nocturn a la Guàrdia Civil des de la vall de Pop, els agents s’han de desplaçar des dels quarters de Moraira o Calp, lluny de Xaló i altres pobles i marcadament insuficients. Per això, l’ajuntament i el veïnat reclamaran en la concentració que la caserna de Xaló dispose d’una patrulla de guàrdia per la nit.

S’ha reiterat en multitud d’ocasions a la subdelegació de Govern la necessitat de major presència de les forces de seguretat de l’estat entenent que són estos cossos els que tenen la preparació i mitjans per interceptar els responsables. És cert que s’ha incrementat la coordinació i presència els últims dies de la Guàrdia Civil a causa de l’increment alarmant de robatosi a cases de Xaló. En tot cas, és insuficient.

Onada delictiva greu

Durant l’últim més hi ha hagut un augment molt significatiu de robatoris o intents de robatoris que ha afectat especialment a les vivendes del disseminat de Xaló. Anteriorment ja havíem sigut víctimes d’onades delictives en propietats privades del poble. Davant d’este fet, l’equip de govern de Xaló expressa la seua total comprensió a la justificada alarma social creada en el poble i anuncia les accions que s’han dut a terme ja i les que s’implantaran en els propers dies.

-Guàrdies i efectius de la Policia Local: s’han incrementat les guàrdies i efectius de guàrdia de la policia local de Xaló, especialment el cap de setmana. La plantilla actual de 5 policies duu a terme el màxim d’hores permeses en l’actualitat.

-Protocol de vigilància i rastreig: s’ha establert un protocol de vigilància i rastreig intensiu en el camins de Xaló. El modus operandi dels responsables dels robatoris dificulta les tasques de rastreig donat que són accions molt curtes en el temps amb sostraccions reduïdes que permeten la fugida a peu. Existix ja un primer perfil dels responsables.

-Servei de vigilància privada: s’ha contractat servei de vigilància privada, que té la funció de sumar més efectius de detecció.

-Pla d’ubicació de càmeres de seguretat: S’estudia un pla d’ubicació de càmeres de seguretat estratègic que estarà operatiu el més prompte possible donada la complexitat de permisos i estudi d’ubicacions.

Estes mesures, si s’han d’allargar en el temps, impliquen multiplicar la despesa de l’ajuntament en un assumpte que és essencialment competència d’altres administracions. El consistori no pot assumir per sistema el que altres administracions retallen.

Recomanacions al veïnat

Mentres dure este situació d’onada delictiva, l’Ajuntament de Xaló trasllada les següents recomanacions

-No enfrontar-se en cap cas amb persones sospitoses d’estar duent a terme un robatori. Cal telefonar al 112 d’immediat i advertir el veïnat més proper. El telèfon de la policia local és 619223996

-Qualsevol informació o pista cal traslladar-la a les forces de seguretat.