Spread the love

Les inversions més importants de l’Ajuntament de Xaló estos últims anys s’han destinat al canvi integral de les infraestructures hídriques per a garantir el subministrament d’aigua potable a tot el poble, les obres prèvies a la construcció de la nova escola institut i la recuperació d’espais com la piscina municipal o el parc del Tassolet, entre d’altres.

Ara, el consistori xaloner ha encetat un procés de participació ciutadana batejat com a Xaló Participa 2020 per a mamprendre noves inversions. Este projecte naix com una ferramenta per a la ciutadania en el marc de la posada en marxa de la reconstrucció de la localitat front a la crisi del Covid-19. Els seus primers dos objectius són conèixer les necessitats de la gent gran de la població en matèria de dependència i escoltar l’opinió del veïnat respecte al redisseny urbanístic del centre del poble.

Dependència

Per a l’alcalde, Joan Miquel Garcés, “l’atenció als majors i l’urbanisme del centre urbà són dos temes especialment sensibles i l’ajuntament vol conèixer el parer de la gent. La qüestió de la dependència ara, per desgràcia, està en revisió per tot el que està passant amb el coronavirus i la duresa amb què ha colpejat la gent gran. És un moment adequat per a preguntar-nos com volem cuidar els nostres majors”.

La planificació de l’ajuntament en materia de dependència passa per, primer, saber les necessitats i, després, donar-li solucions. Hi ha una distància gran entre les dades oficials segons normativa i la percepció ciutadana. El propòsit del consistori és analitzar, planificar i actuar, en este ordre, i des de la proximitat a la ciutadania. Per això en l’enquesta es pregunta sobre la persona depenent i també sobre la que s’encarrega d’ella.

Centre urbà

I pel que fa al redisseny de l’escena urbana, Garcés ha comentat que “la crisi ha accentuat la necessitat d’una mobilitat nova en què s’apostarà més pel vianant i la bicicleta front als vehicles a motor; així que plantegem a la gent de Xaló com volen que siga el trànsit per la plaça i els carrers adjacents; és a dir, quina és la imatge que volem per al cor del poble”.

En concret, en l’enquesta adreçada als ciutadans se’ls pregunta per com els agradaria que fora el trànsit, l’ús per part dels vianants, l’accés en cotxe per a veïns, l’adequació de les voreres… dels carrers Major, Alacant, sant Judes i la Verge, és a dir, el centre de Xaló. A més, també se’ls interpel·la sobre el nou disseny que tindran la plaça Major i la placeta del campanar.

Els propis veïns de Xaló poden aportar una idea de com redissenyar esta zona. A partir de les seues idees i el seu encaix en les necessitats tècniques del projecte (accessibilitat i compatibilitat amb usos bàsics), l’ajuntament elaborarà una o més propostes que seran exposades al públic.

Per carta i via online

A fi d’aconseguir que tothom que estiga empadronat a Xaló i tinga més de 16 anys puga participar, la comunicació de Xaló Participa 2020 amb la ciutadania es realitza per dos vides: per carta i online. Per un costat, la ciutadania pot accedir a la web www.xalo.org/participa2020 on trobarà dos formularis (un per a la dependència i un altre per al redisseny del centre del poble) i els podrà omplir online. Per una altra banda, s’ha enviat una carta amb els mateixos formularis online a tots els majors de 16 anys. Segons l’alcalde “no volem que ningú es quede fora d’este procés; facilitem que tot el món puga participar; perquè és molt important; és el futur de Xaló”. El termini acaba el 9 de juny.