Spread the love

El consistori signa un conveni amb la Universitat d’Alacant per a seguir excavant el taller ceràmic d’època romana. L’equip de govern portarà al plenari d’este dimecres els pressupostos municipals de 2020

La Regidoria de Patrimoni i el Museu Etnòlogic han iniciat els tràmits per a que dos dels elements històrics més importants del poble com són la bassa dels Arcs o dels Sapena i el jaciment romà de les Hortes siguen declarats Bens de Rellevància Local (BRL).

Amb este objetiu, el plenari que se celebrarà demà dimecres aprovarà la incoació dels dos expedients que en la pràctica suposen la protecció immediata dels dos elements, que són de propietat privada, encara que la declaració de BRL per part de la Conselleria de Cultura tarde un temps ja que és un procés llarg.

El jaciment romà de les Hortes ha aportat fins ara proves de que hi havia una terrasseria on es fabricava ceràmica i s’han trobat estructures de l’àmbit domèstic que fan pensar que al costat també hi havia una vila.

Excavacions jaciment romà de Xaló Jaciment romà de les Hortes Jaciment romà Xaló

La importància d’este jaciment d’època romana ha fet possible la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament de Xaló i la Universitat d’Alacant per a continuar els treballs d’investigació. Gràcies a este acord, el mes d’abril de l’any que ve es reprendran les excavacions.

Pel que fa a la bassa dels Arcs, és un element molt singular del patrimoni de Xaló. La seua costrucció data d’entre finals del segle XVIII i principis del XIX. La seua finalitat era arreplegar l’aigua sobrant del sistema de reg (séquies, assuts, molins…) que tenia aleshores Xaló.

La Bassa dels Arcs de Xaló La bassa dels Arcs

Segons ha explicat el regidor de Patrimoni, Gerard Fullana, “la declaració d’estos dos elements com a béns de rellevància local és un pas important per al futur Catàleg de béns i espais de protegits de Xaló, que volem preparar l’any que ve”.

Pressupostos de 2020, a plenari

Per una altra banda, en el mateix plenari d’este dimecres l’equip de govern de Xaló presentarà per a la seua aprovació el pressupost municipal de 2020.