Spread the love

La Conselleria de Cultura ha concedit a l’Ajuntament de Xaló una subvenció de 14.000 euros per a l’elaboració del Catàleg de béns culturals. L’ajuda, que suposa sufragar el 80% d’estos treballs, culmina una tasca pendent del consistori xaloner de fa més de vint anys.

L’elaboració del catàleg ja està en marxa. Havent-se adjudicat este passat estiu la seua redacció a partir de l’aprovació en el plenari, els treballs avancen a bon ritme segons ha explicat el regidor de Patrimoni, Gerard Fullana, i està previst que en el mes d’octubre estiga l’esbòs de la part de béns culturals del catàleg i el document complet al llarg de 2021.

Este document aplegarà béns de tres tipus: culturals, medioambientals o paisagístics. Per a Fullana, el més important és que “es convertirà en una ferrament de protecció i conservació del patrimoni més important de Xaló, que fins ara ha estat exposat a l’especulació i hem hagut de lluitar per a mantindre’ls com és el jaciment de les Hortes o el Molí de Giner”.

El cost total de l’elaboració del catàleg per a les tres classes de béns (culturals, paisagístic i medioambiental) és de 25.000 €.

Treballs de la recuperació de la pedra en sec

L’afany de l’Ajuntament de Xaló per conservar el patrimoni local també s’ha posat de relleu en dos accions recents. Per un costat, amb els treballs de recuperació dels marges construïts amb la tècnica de la pedra en sec al paratge del Tossalet (també conegut com a Tassolet).

I, per una altra banda, amb la incoació de l’expedient de declaració de Bé de Rellevància Local de la Bassa dels Arcs; un testimoni de l’arquitectura hidràulica de finals del segle XVIII i principis del XIX, la finalitat del qual era arreplegar l’aigua sobrant del sistema de reg (séquies, assuts, molins…) que tenia aleshores Xaló.